Türk firmaları Fruit Logistica 2026’da sebze, meyve ve lojistik gücünü sergiliyor
Berlin’de düzenlenen Fruit Logistica, Türkiye’den katılan sebze, meyve ve lojistik firmalarının yoğun katılımıyla dikkat çekiyor. Antalya, Kumluca ve Muğla başta olmak üzere farklı bölgelerden üretici, ihracatçı, kooperatif ve birlikler; ürün çeşitliliği, ihracat deneyimi ve tedarik zinciri çözümleriyle uluslararası alıcıların karşısına çıktı.
Dünyanın en büyük yaş meyve, sebze ve lojistik fuarlarından biri olan Fruit Logistica 2026, Berlin’de Türkiye’nin tarımsal üretim gücünü ve ihracat kapasitesini kapsamlı biçimde vitrine taşıyor. Türkiye pavilyonunda yer alan firmalar; taze sebze ve meyve, katma değerli tarım ürünleri ile lojistik çözümleri aynı çatı altında tanıtıyor.

Antalya merkezli Doğan Fresh, aile işletmesi yapısıyla fuarda öne çıkan firmalar arasında yer aldı. Firma sahibi Halil Emrah Doğan, bu yıl fuarın önceki yıllara kıyasla daha “gerçekçi” ve sonuç odaklı geçtiğini belirterek, katılımcı sayısında sınırlı bir düşüş olsa da birebir iş görüşmelerinin verimliliğinin arttığını ifade etti. Doğan Fresh, fuarda ağırlıklı olarak kabak, domates ve biber çeşitleriyle yer alırken; Polonya, Hırvatistan, Yunanistan ve Bulgaristan başta olmak üzere Avrupa pazarına yönelik ihracat hedeflerini güçlendirmeyi amaçlıyor.

Fuarda Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) standı, Türk firmalarının önemli buluşma noktalarından biri oldu. BAİB Genel Sekreteri Ümit Sezer ile gerçekleştirilen görüşmelerde; Batı Akdeniz bölgesinin yaş meyve-sebze ihracat potansiyeli, Avrupa pazarındaki güncel koşullar ve ihracatçıların karşılaştığı lojistik başlıklar ele alındı. Kurumsal temaslarda sürdürülebilirlik, izlenebilirlik ve pazar çeşitlendirmesi vurgusu öne çıktı.

Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası standında yer alan Açık Yürek Tarım, Bayram Açık Yürek ve Fatih Açık Yürek’in temsilinde fuara katıldı. Firma, Kumluca ve çevresinde üretilen sebze ürünlerini Avrupa pazarına daha güçlü şekilde konumlandırmayı hedeflediğini belirtirken, üretimden pazarlamaya uzanan süreçte kalite ve sürdürülebilirlik kriterlerini öne çıkardı.

Türkiye pavilyonunda Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi de yer aldı. Kooperatif standında Muğla’ya özgü tarım ve gıda ürünleri sergilenirken, yerel üreticinin desteklenmesi, katma değerli ürünlerin ihracata kazandırılması ve sürdürülebilir tarım modeli ön plana çıkarıldı. Kooperatif temsilcileri, Fruit Logistica’yı yalnızca bir tanıtım alanı değil, uzun vadeli ticari iş birliklerinin kurulacağı stratejik bir platform olarak değerlendirdi.

Türk firmalarının fuardaki gündeminde ürün çeşitliliğinin yanı sıra lojistik çözümler de önemli yer tuttu. Soğuk zincir, hızlı teslimat, Avrupa standartlarına uyumlu depolama ve dağıtım modelleri, uluslararası alıcılarla yapılan görüşmelerin ana başlıkları arasında yer aldı. Firmalar, sebze ve meyve ihracatında lojistiğin belirleyici rolüne dikkat çekti.