20 yılı aşkın aradan sonra bir ilk
Berlinale’de tarihi başarı: Altın Ayı “Gelbe Briefe”nin oldu
Internationale Filmfestspiele Berlin kapsamında düzenlenen 76. Berlinale’de Altın Ayı ödülü, Berlinli yönetmen İlker Çatak imzalı “Gelbe Briefe” filmine verildi. Böylece 20 yılı aşkın bir sürenin ardından ilk kez bir Alman yönetmenin filmi festivalin en büyük ödülünü kazandı.
Son olarak 2004 yılında Fatih Akın’ın Gegen die Wand filmi Altın Ayı’ya layık görülmüştü.
Festival organizasyonu tarafından yapılan açıklamada, Çatak’ın filmi “politik gerilimi yüksek anlatımı ve evrensel temaları” nedeniyle ödüle değer bulundu.
Politik dramaya büyük takdir
Regisseur ve senarist olarak projede yer alan Çatak, daha önce Oscar adaylığı elde eden Das Lehrerzimmer ile uluslararası alanda dikkat çekmişti. “Gelbe Briefe” ise yönetmenin sinemasında politik ve toplumsal baskı temasını daha da görünür kılıyor.
Film, Ankara’daki tiyatro dünyasından bir sanatçı çiftin hikâyesini anlatıyor. Politik görüşleri nedeniyle işlerini kaybeden ve maddi sıkıntılarla karşı karşıya kalan çift, aile birliğini ve ideallerini koruma mücadelesi veriyor. Yapım, bireysel özgürlük ile otoriter sistem arasındaki gerilimi merkeze alıyor.

“Gelbe Brief”in iki oyuncusu Cem Sultan Ungarn ve Özgü Namal, Berlinale kapsamında Berlin’de bir araya geldi.
Oyuncular ve ödüller
Filmin başrollerinde Özgü Namal ve Tansu Biçer yer alırken, festival kapsamında oyuncu Sandra Hüller’in de ayrıca onurlandırıldığı açıklandı. Hüller’in ödülü, festival jürisinin özel takdiri olarak değerlendirildi.
“Gelbe Briefe”, Almanya, Fransa ve Türkiye ortak yapımı olarak dikkat çekerken; sinema çevrelerinde hem sanatsal dili hem de güncel politik göndermeleri nedeniyle yılın en çok konuşulan yapımlarından biri olarak gösteriliyor.
