Almanya’dan Rusya’ya Altı Yeni Önlem
Almanya, Leipzig/Halle Havalimanı’ndaki patlayıcı yüklü İHA girişiminden Rusya’yı sorumlu tuttu. Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Bonn’daki Rusya Başkonsolosluğu’nun kapatılacağını ve Berlin’deki Rus Evi’ne ilişkin sözleşmenin feshedileceğini açıkladı.
Almanya ile Rusya arasındaki diplomatik gerilim yeni bir boyuta taşındı. Federal Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, Leipzig/Halle Havalimanı’nda patlayıcı taşıyan insansız hava aracıyla gerçekleştirilmek istendiği belirtilen saldırının ardından Rusya’ya karşı altı yeni önlem alınacağını duyurdu.
Wadephul, kararların Federal Şansölye Friedrich Merz ile yapılan değerlendirme sonucunda alındığını söyledi. Alman hükümeti, soruşturmanın mevcut bulgularının olayda Rusya’nın müdahalesine işaret ettiğini savunuyor.
Bonn’daki Başkonsolosluk kapatılacak
Açıklanan kararlar kapsamında Bonn’daki Rusya Başkonsolosluğu 18 Eylül’de kapatılacak. Berlin’de faaliyet gösteren Rus Evi’ne ilişkin sözleşme de feshedilecek.
Almanya ile Rusya arasındaki kültürel ilişkilerin önemli merkezlerinden biri olan Rus Evi hakkındaki karar, iki ülke arasındaki diplomatik ve toplumsal temasların geleceği bakımından da önem taşıyor.
Rusya’nın Berlin Büyükelçisi, alınan kararların bildirilmesi amacıyla Almanya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.
Giriş kontrolleri sıkılaştırılacak
Federal Hükümetin açıkladığı diğer önlemler şöyle sıralandı:
- Hibrit saldırılarla bağlantılı olduğu öne sürülen yeni kişilerin Avrupa Birliği yaptırım listesine alınmasının teklif edilmesi,
- Rus vatandaşlarına yönelik Almanya’ya giriş kontrollerinin sıkılaştırılması,
- Rusya’nın yaptırımları aşmak amacıyla kullandığı belirtilen “gölge filo” üzerindeki baskının artırılması,
- İstihbarat alanında içeriği açıklanmayan ilave önlemler alınması.
Almanya ayrıca NATO ve Avrupa Birliği içindeki ortaklarını gelişmeler hakkında bilgilendirdiğini açıkladı.
“Bizi bölmelerine veya yıldırmalarına izin vermeyeceğiz”
Wadephul, Almanya’nın güvenlik politikasındaki çizgisini sürdüreceğini belirterek, “Rusya’nın saldırılarının toplumsal dayanışmamızı bölmesine veya bizi yıldırmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Almanya’nın NATO bünyesindeki savunma kapasitesini güçlendirmeye devam edeceğini kaydeden Wadephul, Ukrayna’ya yönelik sivil ve askerî desteğin de sürdürüleceğini ifade etti.
Alman hükümeti, Leipzig/Halle Havalimanı’nda kullanılan İHA’nın parçaları, yapılandırması ve ateşleme tekniğinin daha önce Rusya’ya atfedilen hibrit operasyonlarla benzerlik gösterdiğini ileri sürüyor. Bununla birlikte olaya ilişkin adli soruşturma henüz tamamlanmış değil.
Moskova ise Alman makamlarının suçlamalarını reddederek iddiaları temelsiz olarak nitelendiriyor.