Avrupa Alkol Tüketiminde Zirvede
Dünyanın hiçbir yerinde Avrupa'da olduğu kadar alkol tüketilmiyor. WHO'ya göre Almanya, dünyada en yüksek alkol tüketimine sahip on ülke arasında yer alıyor. Avrupa genelinde erkekler kadınlardan çok daha fazla alkol tüketiyor. Bu durum sağlık ve sosyal yaşam üzerinde ciddi riskler yaratıyor.
Dünyanın hiçbir yerinde Avrupa'da olduğu kadar alkol tüketilmiyor. WHO'ya göre Almanya, dünyada en yüksek alkol tüketimine sahip on ülke arasında yer alıyor. Ancak, erkekler ve kadınlar arasında belirgin farklar var.
Avrupa'nın çoğu ülkesinde fazla miktarda alkol tüketiliyor. Özellikle birçok AB ülkesinde, 15 yaş üstü vatandaşların alkol tüketimi dünya ortalamasının çok üzerinde. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), alkol konusundaki küresel durum raporunda bu sonuca varıyor.
2019 karşılaştırma yılına göre, 15 yaş üstü her kadın ve erkeğe ortalama 9,2 litre saf alkol düşüyor. Dünya genelinde ortalama 5,5 litredir. WHO Özel Danışmanı Gauden Galea, "Avrupa Bölgesi, en yüksek alkol tüketimi ve buna bağlı zararlar ile dünya çapında en az sayıda alkolsüz birey rekorunu elinde tutmaya devam ediyor" diye eleştiriyor.
WHO, Avrupa bölgesine 53 ülkeyi dahil ediyor. Bunlara 27 AB ülkesinin yanı sıra Orta Asya'ya kadar uzanan doğudaki birçok devlet de dahil.
Erkekler kadınlardan çok daha fazla içiyor
WHO'ya göre Avrupa'nın çok az ülkesinde alkol tüketimi ortalama olarak düşüyor - örneğin Türkiye, Ukrayna ve Rusya'da. Buna karşılık, dünyada en fazla alkol tüketilen on ülkeden yedisi AB'ye dahil. Almanya da bunlar arasında.
Almanya'da, 2019 yılında 15 yaş üstü her bir birey başına ortalama 12,2 litre saf alkol düşüyordu. Erkekler kadınlardan çok daha fazla içiyor. Erkeklerde ortalama 19,2 litre, kadınlarda ise 5,5 litre.
Bu dağılım, diğer Avrupa ülkelerinde de benzer şekilde görülüyor: WHO Avrupa verilerine göre, bu ülkelerdeki erkekler ortalama 14,9 litre ile kadınlardan neredeyse dört kat fazla, yani 4,0 litre alkol tüketiyor.
Sağlık ve sosyal yaşam için risk
WHO, 2019 yılı için Avrupa bölgesindeki "mevcut içicilerin" sayısını 470 milyonun üzerinde olarak tahmin ediyor. Bu, son on iki ay içinde alkol tüketen insanları ifade ediyor. Tahminlere göre, Avrupa'da yetişkinlerin yüzde on biri alkol kullanma bozukluğu yaşarken, yüzde 5,9'u alkol bağımlısı.
WHO, düzenli ve aşırı içmenin getirdiği yüksek risklere karşı uyarıyor. Alkol, kalp-damar hastalıklarına, kanserlere ve karaciğer sirozuna yol açabilir. WHO, Avrupa'da her gün yaklaşık 2.200 kişinin alkolle ilişkili nedenlerle öldüğünü tahmin ediyor - bu, dünyanın başka hiçbir yerinde bu kadar yüksek değil.
Ayrıca, WHO'ya göre aşırı içki içmenin sosyal sonuçları da olabilir. Aşırı içki, genellikle aile içi şiddet, yaralanmalar, kazalar ve ailelerin dağılması gibi durumların da sebebi oluyor.