Berlin’de beş yıllık görevini tamamlayan Hasan Eyüpoğlu: “Berlin gönlümde farklı bir yer olarak kalacak”

DİTİB Orhan Gazi Camii’nde görev süresini tamamlayan Hasan Eyüpoğlu, Berlin’de geçirdiği beş yılı, caminin yeniden yapılanma sürecini ve Türk toplumuna dair gözlemlerini anlattı. Eyüpoğlu, “Berlin bana göre Türkiye’den çok farksız bir yer. Buradaki Türk kardeşlerim kendilerini gurbetçi hissetmesinler; artık burası onların da vatanı” dedi.

Berlin’de beş yıllık görevini tamamlayan Hasan Eyüpoğlu: “Berlin gönlümde farklı bir yer olarak kalacak”
DİTİB Orhan Gazi Camii’nde beş yıllık görevini tamamlayan Hasan Eyüpoğlu, Berlin’deki veda programında gazeteci Mustafa Ekşi’ye değerlendirmelerde bulundu.
Berlin’de beş yıllık görevini tamamlayan Hasan Eyüpoğlu: “Berlin gönlümde farklı bir yer olarak kalacak”
Berlin’de beş yıllık görevini tamamlayan Hasan Eyüpoğlu: “Berlin gönlümde farklı bir yer olarak kalacak”
Berlin’de beş yıllık görevini tamamlayan Hasan Eyüpoğlu: “Berlin gönlümde farklı bir yer olarak kalacak”
Berlin’de beş yıllık görevini tamamlayan Hasan Eyüpoğlu: “Berlin gönlümde farklı bir yer olarak kalacak”
Berlin’de beş yıllık görevini tamamlayan Hasan Eyüpoğlu: “Berlin gönlümde farklı bir yer olarak kalacak”

Berlin’de DİTİB Orhan Gazi Camii’nde beş yıldır görev yapan Hasan Eyüpoğlu için veda programı düzenlendi. Program kapsamında gazeteci Mustafa Ekşi’ye konuşan Eyüpoğlu, Berlin’e geliş sürecini, camide yürütülen çalışmaları ve şehirdeki Türk toplumuna dair izlenimlerini paylaştı.

Hasan Eyüpoğlu, 1 Ağustos 2021’de Berlin’e geldiğini belirterek, göreve başladığında caminin henüz inşaat halinde olduğunu söyledi. Orhan Gazi Camii’nin daha önce farklı amaçlarla kullanılan bir mekândan dönüştürüldüğünü ifade eden Eyüpoğlu, ilk gün yaşadığı duyguları şu sözlerle anlattı:

“Camimiz yeni alınmıştı; bardan bozulma, inşaat halinde bir yerdi. Hof’un içine girdiğimizde bütün binaların bizim olduğunu zannettik. Fakat açılan bir kapıdan merdivenle aşağı indiğimizde karanlık bir yere girdik. O gün aslında geri dönmeyi düşündüm. Ama gece düşündüğümde, Rabbim belki de bunun için beni buraya gönderdi dedim. O gün Bismillah dedik.”

“Dört yıl inşaat ve toz duman içinde çalıştık”

Eyüpoğlu, caminin bugünkü haline gelmesinin uzun ve emek isteyen bir süreç olduğunu vurguladı. Yaklaşık dört yıl boyunca inşaat, düzenleme ve yeniden yapılanma çalışmaları içinde görev yaptıklarını belirten Eyüpoğlu, son bir yılda caminin bugünkü görünümüne kavuştuğunu söyledi.

Bu süreçte Berlin’deki iş insanlarının ve cami cemaatinin önemli katkılar sunduğunu ifade eden Eyüpoğlu, “Bu konuda emeği geçen Berlin’deki bütün iş insanlarımıza, sadece Orhan Gazi Camii cemaatine değil, Berlin’deki bütün kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Allah hepsinden razı olsun” dedi.

Eyüpoğlu ayrıca, caminin yapım ve destek sürecinde katkı veren isimlere de teşekkür ederek, özellikle Erdal Bey adlı bir hayırseverin desteğine dikkat çekti.

“Berlin bana Türkiye’den çok farksız geldi”

Berlin’deki Türk toplumuna dair değerlendirmelerde bulunan Hasan Eyüpoğlu, şehrin kendisi için özel bir anlam taşıdığını söyledi. Berlin’e alışmakta zorlanmadığını ifade eden Eyüpoğlu, kenti Türkiye’ye benzettiğini dile getirdi.

“Berlin bana göre Türkiye’den çok farksız bir yer. Hiç zorlanmadım. Sanki ömrümü hep Berlin’de geçirmiş gibiyim” diyen Eyüpoğlu, görev süresi boyunca sadece cami cemaatiyle değil, spor, siyaset, dernekler ve eğitim çevreleriyle de temas kurmaya çalıştığını belirtti.

“Her kesimden insanla görüşmeye gayret ettim”

Röportajda, Hasan Eyüpoğlu’nun Berlin’de farklı kesimlerle kurduğu temaslara da dikkat çekildi. Eyüpoğlu, görev süresince insanları ayrıştırmadan herkese ulaşmaya çalıştığını belirtti.

Spor üzerinden de birlik mesajı veren Eyüpoğlu, Trabzonsporlu olduğunu ancak hiçbir takıma karşı düşmanlık taşımadığını söyledi:

“Çok şükür Trabzonsporluyum ama hiçbir takıma da düşman değilim. Rakip olmazsa rekabet olmaz. Rabbim beni düşman eylemesin.”

“Berlin’i unutmam mümkün değil”

Görev süresinin sona ermesiyle Berlin’den ayrılacak olan Hasan Eyüpoğlu, şehirle bağının kopmayacağını ifade etti. Kızının eğitimine Berlin’de devam edeceğini belirten Eyüpoğlu, zaman zaman Berlin’e gelerek dostlarıyla görüşmeyi sürdüreceğini söyledi.

Eyüpoğlu, Berlin’deki Türk toplumuna şu sözlerle seslendi:

“Berlin’i unutmam mümkün değil. Zaten kızımı burada bırakıyorum; üniversite okumaya devam edecek inşallah. Ara ara yine Berlin’e gelip hep beraber görüşeceğiz. Buradaki Türk kardeşlerim kendilerini gurbetçi hissetmesinler. Artık burası onların vatanı. İnşallah hem burada hem de Türkiye’mizde onları hürmetle, hasretle bekliyoruz. Hepsine kucak dolusu selamlar gönderiyorum.”

İlgili Haber