İşgal Altındaki Batı Şeria’da Yahudi Yerleşimciler Yürüdü

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da binlerce Ortodoks Yahudi yerleşimlerin genişletilmesine destek amacıyla boşaltılan Evyatar’a yürüdü. Yürüyüşe bazı bakanlar ve milletvekilleri de katıldı

İşgal Altındaki Batı Şeria’da Yahudi Yerleşimciler Yürüdü

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da aralarında bakanların da olduğu binlerce kişi bölgede Yahudi yerleşimlerinin genişletilmesine destek amacıyla boşaltılan Evyatar yerleşimine yürüdü.

Ellerinde İsrail bayraklarıyla yola çıkan kalabalık Yahudi yerleşimine doğru dini sloganlar atarak ilerledi. Tahliye edilmesinden bu yana Eviatar’a ziyaretler ordu tarafından resmi olarak yasaklanmıştı; ancak bu yasak son aylarda gevşek şekilde uygulanıyordu.

İsrail ordusunun izin vermesi üzerine, çok sayıda Ortodoks Yahudi aile yürüyüşe katıldı. Yürüyüş ciddi bir şiddet olayı yaşanmadan sona erdi.

Ancak yakın bir noktada yürüyüşü protesto etmek için karşı gösteri düzenleyen Filistinliler’e İsrail güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Filistin Kızılhaç'ı karşı gösteri sırasında aralarında bir gazetecinin de olduğu 191 kişinin yaralandığını bildirdi.

Bazı bakanlar ve milletvekilleri de yürüyüşe katıldı

İsrail’in siyasi tarihindeki en dindar ve sağcı hükümeti yöneten Başbakan Benyamin Netanyahu’nun kabinesinden yedi bakan da yürüyüşe katıldı.

Bu bakanlar arasında yer alan Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir aynı zamanda Batı Şeria yerleşimcilerinden. Yürüyüşe en az 20 İsrailli milletvekili de katıldı.

İsrail, geçen hafta ülkenin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Arap ayaklanmalarına karşı ulusal muhafız alayı oluşturması talebine onay vermiş; ancak rakiplerinin muhafız alayının hizipçi bir milis gücüne dönüşebileceği kaygılarını dile getirmesinin ardından Ben-Gvir'e doğrudan yetki vermemişti.

Gerilim tırmanışta

İsrail-Filistin arasındaki gerilim, İsrail güvenlik güçlerinin sık baskınları ve bir dizi Filistin saldırılarının gölgesinde İsrailli yerleşimcilerin de şiddete başvurması sebebiyle bu yıl tırmanışa geçti.

Ocak ayından bu yana yaşanan olaylarda 90'dan fazla Filistinli ve en az 19 İsrailli ile yabancı turist hayatını kaybetti.

Batı Şeria'daki silahlı saldırıda geçen hafta öldürülen iki İsrailli kız kardeşin anneleri yaralanmış ve hastanede tedavi altına alınmıştı. Anne Lucy Dee’nin kurtarılamadığı belirtildi.

Hayatını kaybeden anne Lucy Dee 48, Cuma günü hayatını kaybeden kızları Maia ve Rina Dee ise 20 ve 15 yaşlarındaydı. İsrail güçleri hala saldırının failini yakalamaya çalışıyor.

Filistin yönetimi sağlık bakanlığı ise 15 yaşındaki Muhammed Balhan adlı gencin işgal altındaki Batı Şeria'nın Eriha kenti yakınında düzenlenen İsrail baskınında başına, göğsüne ve gövdesine aldığı kurşun yaralarıyla hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, birliklerinin İsrailliler'e düzenlenen saldırılara karıştığından şüphelenilen Filistinliler'i tutuklamak için Eriha yakınındaki Akabe Cebr mülteci kampında faaliyet gösterdiğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER

İsrail Polisinden Mescid-i Aksa’ya Baskın

Ordudan yapılan açıklamada baskın sırasında şüphelilerin askerlere ateş açtığı ve patlayıcı fırlattığı, askerlerin ise gerçek ateşle karşılık verdiği, bazı şüphelileri vurduğu, ancak hiçbir askerin yaralanmadığı kaydedildi.

Filistin Cezaevleri Birliği İsrail ordusunun baskın sırasında en az iki kişiyi gözaltına aldığını aktardı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye haftalık meclis oturumunda "Dünyaya bu hükümeti (İsrail hükümetini) suçlarının hesabını sormaya davet ediyoruz" dedi.

Aşırı sağcı hükümetin politikaları tartışılıyor

Yeni aşırı sağcı İsrail hükümeti yerleşimlerin tanınmasını ve genişletilmesini destekleyen çok sayıda politikayı hayata geçirdi.

Geçen ay İsrail parlamentosu Knesset, 2005 tarihli bir yasayı değiştirerek yerleşimcilerin Batı Şeria’daki dört Yahudi yerleşimine geri dönmesinin önünü açmış, bu adım Filistin Yönetimi ve Avrupa Birliği tarafından kınanmıştı.

İsrail, Şubat ayında sekiz yasadışı Batı Şeria yerleşimini geriye dönük olarak tanımıştı. Bu da yine uluslararası kuruluşlar tarafından kınandı.

1967 savaşından bu yana İsrail, Filistinliler'in gelecekte kurulmasını umdukları devletin temeli olarak gördüğü topraklarda yaklaşık 140 yerleşim yeri kurdu. İzinli yerleşimlerin yanı sıra çok sayıda yerleşimci hükümetin izni olmadan yasa dışı yerleşimler oluşturdu.

Filistinliler, Batı Şeria ve Gazze'de başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet istiyor. Bunlar İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği topraklar.

İşgal altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşimlerinin sayısı her gün artarken ABD arabuluculuğundaki müzakereler ise 2014'ten beri tıkanmış durumda. Filistin bunların Filistin devletinin kurulması olasılığını azalttığı görüşünde.

Sertlik yanlısı hükümete destekte keskin düşüş

İsrail’de yapılan son anketlerde aylardır devam eden şiddet olaylarının ardından sertlik yanlısı yeni hükümete destekte keskin bir düşüş dikkat çekiyor.

Channel 13 News televizyonu için yapılan bir anket bugün seçim yapılsa, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un koltuklarının üçte birinden fazlasını kaybedeceğini ve aşırı sağcı ortaklarıyla koalisyon oluşturacak çoğunluğu sağlayamayacağını gösteriyor.

Ankete katılanların yüzde 60’ı da hükümete yaşanan şiddet dalgasıyla baş etmesi konusunda güvenmediğini belirtiyor.

İsrail polisinin geçen haftaki Mescid-i Aksa baskınları gerilimin artmasına neden olmuş; İsrail hem Gazze hem de Lübnan topraklarından düzenlenen roket saldırılarına her iki bölgedeki hedefleri vurarak karşılık vermişti.